Diabetes

Hulp bij diabetes in Veendam

Zoekt u hulp bij diabetes in Veendam? Voelt u zich ook wel eens moe? Of heeft u weinig energie? Dat hebben we allemaal wel eens. Maar dit zijn ook symptomen die horen bij diabetes. We herkennen deze klachten niet altijd als diabetes en daarom kun je jarenlang ongemerkt diabetes hebben.

Herkent u veel van de symptomen of loopt u extra risico op diabetes? Maak dan een afspraak met de huisarts. Uw huisarts kan aan de hand van één druppel bloed zien of je diabetes hebt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten als je diabetes hebt!

Meet uw Glucosegehalte

Waardoor ontstaat diabetes?

We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij/zij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.

Bij het ontstaan van diabetes type 1 speelt aanleg hiervoor een grote rol, ook zonder dat diabetes in de familie voorkomt. Het afweersysteem raakt uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken.

Preventie van diabetes

Beweeg voldoende

Bewegen is gezond. Elke dag een half uur bewegen is al goed voor je. Je kunt gaan sporten, maar een stevige wandeling of een stuk fietsen is ook goed. Als je maar in beweging bent. Lukt dit niet en is er sprake van een verhoogd gezondheidsrisico, maar dan een afspraak bij uw fysiotherapeut.

Eet regelmatig en gezond

Probeer op vaste tijden te eten en eet niet te veel en niet te snel. Wanneer u snel eet geeft uw maag niet op tijd aan dat u eigenlijk voldoende heeft gehad. Door op vaste tijden te eten bent u vaak minder geneigd om naar tussendoortjes te grijpen. Laat tussendoortjes bij voorkeur liggen. Hier kunt u ongemerkt veel van aankomen: de meeste tussendoortjes (snacks, gebak, chocola etc.) bevatten immers veel ongezonde vetten en suikers. Uiteraard kunt u voor gezonde tussendoortjes kiezen, zoals groentesnacks of een cracker. Probeer de zogenaamde snelle koolhydraten, suiker en zetmeel, zoveel mogelijk te mijden. Dit verhoogt namelijk uw bloedglucosespiegel. Eet verder vooral veel vezels (volkoren producten), vis en groenten. Ook fruit is gezond, maar hierin zitten vaak wel veel suikers. Eet fruit dus met mate. Ook verzadigde dierlijke vetten (boter, vette kaas, vette vleessoorten) en transvetten (veelal gefrituurd voedsel) kunt u beter mijden.

Stoppen met roken
Bij mensen die roken reageert het lichaam minder goed op insuline. Dit komt doordat de cellen er ongevoeliger voor worden. Insuline is een hormoon dat de bloedglucose in evenwicht houdt. Wanneer insuline niet meer goed kan werken neemt de bloedglucosewaarde in het bloed sneller toe, met mogelijk de ontwikkeling van diabetes type 2 als gevolg. Stevige rokers hebben zelfs een twee keer zo grote kans om diabetes te ontwikkelen. Mensen die roken denken vaak dat ze door het roken slanker blijven. Het gewicht zal inderdaad gemiddeld wat lager liggen dan bij mensen die niet roken, maar roken zorgt ervoor dat vet in het lichaam anders wordt opgeslagen: het vet verzamelt zich vooral rond de organen in de buik, zoals de lever. En buikvet is het meest risicovolle soort lichaamsvet dat tevens de kans op diabetes type 2 vergroot.

Symptomen van diabetes

  • veel dorst
  • vaak plassen
  • droge mond
  • moe voelen
  • oogontsteking of wazig zien
  • gewicht verliezen
  • (urineweg)infecties

Koop een glucosemeter

Als je last hebt van diabetes type 2 of je denkt dat je glucosewaarde is toegenomen, dan kan je dit en moet je zelfs frequent meten, om zo de glucosewaarden te controleren. Val je buiten de normale glucosewaarden, dan zal dit leiden tot bepaalde risico’s, welke je liever wilt vermijden.

Risicotest

Heeft u een verhoogd risico op diabetes? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde check die is ontwikkeld door Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting, Longfonds en Fonds Psychische Gezondheid in samenwerking met het Niped.

Hulp bij diabetes in Veendam

 

Hulp bij Diabetes in Veendam